Kostka sześcienna
Asia96:

Rzucamy kostką sześcienną. Jeżeli wypadnie cztery lub sześć oczek, to wyciągamy
losowo kulę z pierwszej urny, w której jest 1 biała i 9 czarnych kul; jeżeli na kostce wypadną
dwa oczka, to wyciągamy losowo kulę z drugiej urny, w której są 3 białe i 7 zielonych kul;
jeżeli na kostce wypadnie nieparzysta liczba oczek, to wyciągamy kulę z trzeciej urny, w
której są 3 czarne i 3 zielone kule. Skonstruować model probabilistyczny tego doświadczenia.
Jakie jest prawdopodobieństwo, że w wyniku tego doświadczenia wyciągniemy kulę białą?
P(A)=1/6*3/10+1/6*1/10+1/6*1/10=3/60+1/60+1/60=1/12
13 gru 18:08
Asia96: Czy dobrze to obliczyłam ?
13 gru 18:08
ooo: P(A)=1/3*1/10+1/6*3/10=1/30+3/60=1/12
13 gru 18:11
Asia96: dlaczego 1/3 * 1/10 ?
13 gru 18:15
ooo: bo w pierwszym przypadku jeśli wypadnie 4 lub 6 oczek (2/6=1/3−szansa, że tak się stanie) to
potem mamy 3/10 szansy na białą kulę
13 gru 18:17
ooo: pomyłka: to potem mamy 1/10 szansy oczywiście
13 gru 18:19
Asia96: a no tak, dziękuję !
13 gru 18:23