macierze/wektory
ooo: Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (1, 3) w kierunku wektora (6,2). Sprawdzić,
czy wektory
x = (7, 5), y = (−11, −1), z = (4,7) należą do tej prostej.
Mógłby mi ktoś z tym pomóc? Pewnie to jest jakaś podstawowa sprawa, ale po prostu kompletnie
nie wiem jak to ruszyć.
13 gru 18:03
ooo: ktoś? coś?
13 gru 18:21
Adamm:

| | 1 | |
prosta ma mieć współczynnik kierunkowy równy |
| , to bierzemy z wektora |
| | 3 | |
| | 1 | |
czyli to jakaś prosta y= |
| x+b, b liczymy podstawiając punkt |
| | 3 | |
13 gru 18:24
ooo: O raaany, tak właśnie myślałem, że to musi być proste.
Dziękuje bardzo
13 gru 18:27
ooo: tylko, że odpowiedź do zadania mam zapisaną w ten sposób:
Odp. x = (6,2)t + (1,3)
czy jest to równoważne temu: y=1/3x + 8/3?
13 gru 18:30
ooo: Napisać równanie prostej przechodzącej przez punkt (2, 0, 1, −1) w kierunku wektora (3, 0, 0,
1)
Ktoś pomoże?
13 gru 18:47