Znajdź c
Wojtek: Funkcja kwadratowa f(x)=2x2 − 18x + c ma dwa różne miejsca zerowe które są liczbami
pierwszymi. Oblicz √7 * c 52
13 gru 17:46
Adamm: x1+x2=9
gdzie x1, x2 to liczby pierwsze
to może być jedynie 2 i 7
c=2x1x2=28
13 gru 17:51
Jack:
Ze wzorow Vietea
Zatem szukamy dwoch roznych liczb pierwszych ktorych suma jest 9
Jedyna mozliwosc to lizby 2 i 7 zatem to s.miejsca zerowe
Ze wzorow vietea na iloczyn :
| | c | |
x1*x2 = |
| i wiemy ze ten iloczyn = 2*7 = 14 |
| | 2 | |
| | c | |
Zatem |
| = 14 czyli c =28 |
| | 2 | |
13 gru 17:54