funkcja kwadratowa
ercia123: Dana jest funkcja kwadratowa y−a(x+3)(x−1), której największa wartość jest równa 4. Oblicz
współczynnik c i zapisz wzór funkcji w postaci ogólnej.
Wyszło mi ze c=3....czy mógłby ktoś sprawdzić?
13 gru 17:28
Mila:
f(x)=a(x+3)(x−1) postać iloczynowa
f(0)=c⇔f(0)=a*3*(−1)=−3a
c=−3a
f(−1)=4 i a<0
a*(−1+3)*(−1−1)=4
a*2*(−2)=4
a=−1
c=3
f(x)=−1*(x+3)*(x−1)=−1(x
2−x+3x−3)=−x
2−2x+3
f(x)=−x
2−2x+3 postać ogólna
f(x)=−(x+1)
2+4 postac kanoniczna.
13 gru 17:42
ercia123: dziękuję <3
13 gru 17:45