Urny z Kulami
Asia96: Mamy 3 urny z kulami. W pierwszej z nich jest 5 białych, 5 czarnych i 5 zielonych kul,
w drugiej są 4 białe, 5 czarnych i 6 zielonych kul, a w trzeciej jest 6 białych, 5 czarnych
i 4 zielone kule. Z każdej urny losujemy jedną kulę.
Jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania przynajmniej jednej kuli białej?
Czy będzie to tak ?
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
P(A)= | * | * | + | * | * | + | * | * | =125+120+90=335 |
| | | | | | | | | | |
P(A)=335/3375~0,10
13 gru 16:34
Adamm: a nie lepiej obliczyć jakie jest prawdopodobieństwo że nie wylosujemy białej?
13 gru 16:39
Adamm: |Ω|=15*15*15
|A'|=10*11*9
zdarzenia mogą się powtarzać, kule są w pewnym sensie rozróżnialne, to ile jest kul ma
znaczenie
| | 15*15*15−10*11*9 | | 53 | |
P(A)= |
| = |
| |
| | 15*15*15 | | 75 | |
13 gru 16:58
Asia96: Omega rozumiem dlaczego tak,
ale teraz dlaczego w P(A) całości odejmujmy tylko kulę których wylosować nie możemy ?
13 gru 17:10
Adamm: wszystkie które nam odpowiadają policzyliśmy licząc wszystkie kule i te które nam nie
odpowiadają
13 gru 17:16