szeregi
pablo: ∑a√n. Czy szereg jest zbieżny gdy a ∊(0,1)
13 gru 16:22
Adamm: ∫ a
√x dx
t=
√x
2tdt=dx
| | 2tat | | 2tat | | 2at | |
∫2tat dt = |
| −∫2at/lna dt = |
| − |
| = |
| | lna | | lna | | ln2a | |
| | 2a√x(√xlna−1) | | 2a(lna−1) | |
∫1∞ a√x dx = limx→∞ |
| − |
| |
| | ln2a | | ln2a | |
problem sprowadza się do policzenia granicy
całka jest zbieżna więc szereg także
13 gru 16:37
jc:
a=e− ln(1/a), ln(1/a) > 0.
ex ≥ xn / n!, x ≥ 0
1/a√n = e √n ln (1/a) ≥ [√n ln (1/a)]4 / 4! = [ln (1/a)]4 n2 / 24
a√n ≤ 24/ln4(1/a) 1/n2
A ponieważ szereg ∑1/n2 jest zbieżny, więc nasz szereg też jest zbieżny.
13 gru 17:22