Funkcja kwadratowa
kamila: 16. Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, której wykres:
a)ma z prostą y=1 dokładnie jeden punkt wspólny, a z prostą y=−1 dwa punkty wspólne: o
odciętych 1 i 3
b)ma z prostą y=4 dokładnie jeden punkt wspólny, a prosta y=8−2x przechodzi przez wierzchołek
tej paraboli i jej punkt wspólny z osią Ox
c)ma z prostą y=8 dokładnie jeden punkt wspólny, a prosta y=2x+6 przechodzi przez wierzchołek
tej paraboli i jej punkt wspólny z osią Oy
13 gru 15:56
Janek191:

a) q = 1
więc
f(x) = a*(x − p)
2 + q = a*( x − 2)
2 + 1
oraz
a*( 1 − 2)
2 + 1 = − 1 ⇒ a + 1 = − 1 ⇒ a = − 2
Odp. f(x) = − 2*(x − 2)
2 + 1
=====================
13 gru 16:38