Funkcje kwadratowe
kamila: Wyznacz wzór funkcji kwadratowej f, dla której:
a)zbiorem wartości jest przedział <−8;+∞), a zbiorem rozwiązań równania f(x)=0 jest {−3,1}
b)wartość największa to 16, a zbiorem rozwiązań nierówności f(x)>0 jest przedział (−2;6)
c)wykres ma dokładnie jeden punkt wspólny z prostą y=18, a zbiorem rozwiązań nierówności f(x)<0
jest (−∞;−4)u(2;+∞)∞
13 gru 15:51
Janek191:

a) q = − 8
a > 0
x
1 = −3 x
2 = 1
f(x) = a*( x − p)
2 + q = a*( x + 1)
2 − 8
f(1) = 0
więc
a*( 1 + 1)
2 − 8 = 4 a − 8 = 0 ⇒ a = 2
Odp. f(x) = 2*(x + 1)
2 − 8
====================
13 gru 16:27