Udowodnij, że
Kinga: Udowodnij, że równanie |x − a| + |x − b| = 1 ma nieskończenie wiele rozwiązań wtedy i tylko
wtedy, gdy odległość na osi liczbowej między liczbami a oraz b jest równa 1.
Bardzo proszę o wyjaśnienie jak to udowodnić. Mam pewien pomysł jak to zrobić. Chodzi mi żeby
wykorzystać to, że odległość między a oraz b wynosi 1, czyli |a − b| = 1. Najpierw jeszcze
pozbyłam się symbolu wartości bezwzględnej z wyrażenia |x − a| + |x − b|. Tylko nie wiem co
dalej.
13 gru 15:41
Mila: f(x)=|x−b|+|x−b|
|x−b|+|x−b|=|x−a|+|b−x|≥|x−a+b−x|=|b−a|=|a−b|− najmniejsza wartość f(x)⇔
|a−b|=1
13 gru 17:09
Kinga: Dalej nie rozumiem
13 gru 17:21
Adamm: funkcja może przyjąć postać
f(x)=2x−a−b
f(x)=−2x+a+b
f(x)=a−b
f(x)=b−a w zależności od znaku x−a oraz x−b
tylko dla f(x)=a−b lub f(x)=b−a może mieć nieskończenie wiele rozwiązań, zakładając że nie są
to
wartości jedynie w punktach, czyli (x−a)(x−b)<0 spełnia co najmniej jedna liczba
czyli musi być a−b=1 lub b−a=1 ⇔ |a−b|=1, wtedy oczywiście też istnieją x takie że (x−a)(x−b)<0
13 gru 17:27
Kinga: A musi to być zrobione z funkcji. Ponieważ w szkole, nie robiliśmy nic z funkcjami w tym
temacie?
13 gru 18:30
Mila:
To napisz L=..
to wynika z własności wartości bezwzględnej.
13 gru 18:35
Kinga: A można to w ten sposób rozpisać:
Niech a>b (dla b>a jest dokładnie to samo). Mamy trzy możliwości w równaniu:
1 przypadek: x>a (wówczas x−a jest dodatni oraz x−b jest dodatni)
x−a+x−b = 1
2x = 1+a+b
x = (1+a+b)/2 <− skąd otrzymamy tylko jedno rozwiązanie
2 przypadek: b<x<=a (wówczas x−a jest ujemna zaś x−b dodatnie)
3<x<4 |x−3|+|x−4|
−x+a +x−b = 1
a−b = 1
ponieważ |a−b| = 1, a ponieważ a>b to a−b = 1 czyli otrzymujemy 1=1 −> tożsamość
3 przypadek: x<=b (wówczas oba są ujemne)
−x+a−x+b=1
−2x=1−a−b
x = (a+b−1)/2
mamy jedno rozwiązanie.
jednym z rozwiązań jest przedział, a przedział jak wiadomo ma nieskończenie wiele liczb, więc
to równanie ma nieskończenie wiele rozwiązań
13 gru 18:59