matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
logarytn
logarytm:
Wykaż że
1−log
3
2
3
=log
2
3
2
2log
2
3
13 gru 15:34
Jerzy:
niech: t = log
2
3
1 − t
3
= t ?
2(1 − t)
13 gru 15:38
logarytm:
Skąd w mianowniku wzięło się 2(1−t) ?
13 gru 15:43
Jerzy:
2(log
2
2 − log
2
3) = 2(1 − t)
13 gru 15:45
Jerzy:
Tyle tylko, że ta równość nie jest prawdziwa.
13 gru 15:46