granica funkcji
grzes: lim m( m√x − 1) =
x→+∞
13 gru 15:13
Adamm: zakładamy że m∊ℕ+
limx→∞ m(pm{x}−1) = ∞
13 gru 15:16
grzes: Trzeba wykorzystać regułe de l'Hospitala
13 gru 15:22
Adamm: nie, nie trzeba
13 gru 15:23
Jerzy:
limx→∞n√x = ∞
13 gru 15:24
Adamm: wiesz czemu? bo zadanie przepisuje się poprawnie
13 gru 15:24
grzes: a mógłbyś to rozpisać jak to obliczyć
13 gru 15:25
Jerzy:
To zapisz poprawnie treść zadania.
13 gru 15:28
Adamm: pewnie miało być
limm→∞ m(m√x−1) i wtedy to jest granica specjalna, do której wykorzystuje się liczenie
pochodnych więc używanie reguły de'Hospitala to jest trochę abstrakcja
13 gru 15:35
grzes: oblicz granicę
(zadanie 12,22/str226 analiza matematyczna krysicki włodarski)
13 gru 15:37
grzes: w książce jest x→+∞
13 gru 15:38
Adamm: to w takim razie granica wynosi ∞
pewnie teraz powiesz że w odpowiedzi jest inaczej
13 gru 15:40
grzes: w odpowiedzi jest lnx
13 gru 15:47
Adamm: patrz post 15:40
w zadaniu jest błąd
tak, uwierz że w zbiorach zadań też się błędy zdarzają
13 gru 15:49
Jerzy:
Granica nie może być funkcją zmiennej x.
13 gru 15:52
grzes: dzięki, wszystko jasne
13 gru 15:59