wyznacz wzór funkcji
Elena : wyznacz wzór funkcji kwadratowej która jest:
a) malejąca w przedziale (−∞, 1> i rosnąca w przedziale <1,∞) osiąga wartość najmniejszą równą
−3 i jej wykres przechodzi przez punkt P=(2,−1)
b) malejąca w przedziale (−∞,−3> i rosnąca w przedziale <−3,∞) jednym z jej miejsc zerowych
jest x = −5 i jej wykres ma z prostą y= −8 dokładnie jeden punkt wspólny
c) rosnąca w przedziale (−∞,3> i malejąca w przedziale <3,∞) ma dokładnie jedno miejsce zerowe
i jej wykres przecina oś Oy w punkcie rzędnej −9
Dziękuje i pozdrawiam
13 gru 14:53
===:
wydaje mi się, że
Elena jest sobowtórem
Nikity1234
13 gru 15:41
===:

a) wiemy zatem, że x
w=1 a>0 f(1)=−3=f
min
zatem y=a(x−1)
2−3
a skoro P=(2,−1) należy do wykresu to
−1=a(2−1)
2−3 ⇒ a=2 więc ostatecznie y=2(x−1)
2−3
13 gru 15:57
Elena : Zgadza się

dzięki za pomoc
13 gru 16:25
Elena : mógłbyś rozwiązać jeszcze podpunkt b i c

bylabym wdzięczna
13 gru 16:40