Styczna do wykresu funkcji kwadratowej
karolina98:
Zad 1.
Do parabola o równaniu y= − x
2−9 poprowadzono styczne które przecinają sie w punkcie A(4,0).
Wyznacz równania stycznych k i l.
Zad 2.
| | 1 | |
Styczna do wykresu funkcji f(x) = 16x2 + |
| , gdzie x ≠ 0, przechodząca przez początek |
| | x | |
układu współrzędnych ma z parabolą o równaniu y = 3 x
2 +12x−12 dwa punkty wspólne A i B.
Napisz równanie okręgu, którego średnicą jest odcinek AB.
Dodatkowo treść zadań znajduje się tu −>
https://pl-static.z-dn.net/files/d2c/4b023af91c279c27e0879d58c3c781aa.jpeg
Z góry dziękuje za pomoc.