kolos
studentfarmacji: #help jutro kolos
cos4x−sin4x =sin2x
13 gru 14:42
Adamm: cos4x−sin4x=sin2x
(cos2x−sin2x)(cos2x+sin2x)=sin2x
cos2x=sin2x
sin(π/2+2x)=sin(2x)
π/2+2x=2x+2kπ lub π/2+2x=π−2x+2kπ
13 gru 14:46
studentfarmacji: | | |sinx| | |
Dzięki. A jak naszkicować wykres funkcji |
| ? Tak krok po kroku |
| | cosx | |
13 gru 15:01
Adamm: sprawdzasz dla jakich wartości sinx≥0, dla tych wartości mamy funkcję tgx
sprawdzasz dla jakich wartości mamy sinx<0, dla tych wartości mamy funkcję −tgx
13 gru 15:02
Jerzy:
Dla : sinx ≥ 0 f(x) = tgx
Dla: sinx < 0 f(x) = − tgx
13 gru 15:02
tomek:
| | π | |
zakładamy, że: cosx≠0 , więc x≠ |
| +kπ |
| | 2 | |
y=tgx gdy sinx≥0
y=−tgx gdy sinx<0
13 gru 15:03
studentfarmacji: ok, dzięki Wam wszysktkim, w razie jeszcze pytań będę pisał do tego tematu, więc bądźcie
czujni, proszę
13 gru 15:22
Jerzy:
Ja się nie kładę spać, na wypadek, gdybyś pisał późno w nocy.
13 gru 15:26
studentfarmacji: Proszę, pomózcie dobrzy ludzie

Wybrałem te najtrudniejsze, z którymi naprawdę nie wiem jak
doprowadzić je do ładu
1. Rozwiaz rownanie:
| | √3ctgx | | √3 | |
ctg2x −ctgx + |
| = |
| |
| | 3 | | 3 | |
2. Rozwiaz nierownosc
3. Naszkicuj wykres funkcji:
a)arccos(1−|x|)
b)log
1/2|x| + log
2x
2
c)sin|πx|
4. Oblicz
| | π | | 1 | |
arcsin(cos(− |
| ))−sin(arccos |
| ) |
| | 20 | | 4 | |
13 gru 17:02
Adamm: 1. podstaw t=ctgx∊ℛ, wtedy będziesz miał równanie kwadratowe
2. cos2(2x−π/4)≤1/4
−1/2≤cos(2x−π/4)≤1/2
wyznaczasz wartości 2x−π/4 z rysunku (narysuj cosx i zaznacz dla jakich x mamy −1/2≤cosx≤1/2)
13 gru 17:05
relaa:
| | π | | 1 | |
cos2(2x − |
| ) − |
| ≤ 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 1 | |
2cos2(2x − |
| ) − 1 + |
| ≤ 0 |
| | 4 | | 2 | |
13 gru 17:13
studentfarmacji: |log1/2(logx)| >1
Proszę Was o jeszcze to, a tamto co pomogliście to właśnie analizuję.
W tym mam problem bo robię log1/2(logx) > 1 v log1/2(logx) < −1
I ten pierwszy przypadek to wydaje mi się, że dobrze robię [jakby ktoś chciał mi sprawdzić to
wyszło mi x> √10 ale tego drugiego to za rusz nie umiem ruszyć.. jak −1 zamienić na
logarytm?
13 gru 17:44
Adamm: dziedzina pierwsza
x>0, logx>0 czyli x>1
| | 1 | |
log1/2(logx)>1 ⇔ logx< |
| ⇔ x<√10 |
| | 2 | |
log
1/2(logx)<−1 ⇔ logx>2 ⇔ x>100
13 gru 17:47
Adamm: tak samo jak każdą inną liczbę
−1=log1/2(1/2)−1 = log1/22
13 gru 17:48
Jack: Adamm
Co do postu 14:46
Cos(π/2+2x) = − sin 2x
13 gru 17:48
Adamm: ale tam masz sinus Jack
13 gru 17:52
Jack: Ahh wybacz... Slepne powoli...
13 gru 17:55
studentfarmacji: A ten kosmiczny przykład z 4 ktoś pomoze? PS. Dzięki za wszystko dotychczasowe i już rozumiem z
tym −1 i tam miałem źle, bo podstawa była z zakresu 0;1 a nie zmieniłem nierownosic
13 gru 18:04
studentfarmacji: Czy zapis (sinx)
2 jest tożsamy z sin
2x?
I jak zrobić takie coś:
[log
2(x
2)]
2 +6log
2x−4=0
I narysować taki wykres [bardzo podobny co wczesniej pytalem jednak inny ]
A i w takim zadaniu log
2√2+2(|x|−2) to jak narysować ten wykres? oczywiście jest rosnący,
i lewa strona będzie tak samo wyglądała jak prawa, ale w którym momencie przesuwam o 2
jednostki w prawo? Wykres już odbity względem OY czy przed odbiciem?
13 gru 18:29
Adamm: 1. tak
2. 2 wyjmij przed nawias, podstaw t=log
2x
| | sin(−x) | |
3. dla x≥0 mamy tgx, dla x<0 mamy |
| = −tgx |
| | cosx | |
13 gru 18:33
studentfarmacji: 2. Nie rozumiem.. Przecież tam jest log2(x2) i jeszcze do potęgi 2
13 gru 18:41
studentfarmacji: I jeszcze jak z tym szkicowaniem?
13 gru 18:43
Adamm: 2. mówiąc wyjmij 2 miałem na myśli logx2=2logx
13 gru 18:52
kisiu: | | arcsin(log2(1−|x|) | |
Wyznaczam dziedzine tej funkcji f(x)=√ |
| |
| | arctgx | |
Wyszło mi że x∊<−1/2;1/2>−{0} i nie wiem czy dobrze?
13 gru 22:41
studentfarmacji: to widze ze z tego samego kolokwium rozwiazujemy
13 gru 22:43
Adamm: arctgx=0 ⇔ x=0
1−|x|>0 ⇔ 1>x>−1
−1≤log
2(1−|x|)≤1
−1/2≤−|x|≤1
−1≤|x|≤1/2
−1/2≤x≤1/2
| arcsin(log2(1−|x|)) | |
| ≥0 |
| arctgx | |
arcsin(log
2(1−|x|))arctgx≥0
(arcsin(log
2(1−|x|))≥0 ∧ arctgx≥0) ∨ (arcsin(log
2(1−|x|))≤0 ∧ arctgx≤0)
(log
2(1−|x|)≥0 ∧ x≥0) ∨ (log
2(1−|x|)≤0 ∧ x≤0)
(1−|x|≥2 ∧ x≥0) ∨ (1−|x|≤0 ∧ x≤0)
x∊∅
13 gru 22:48
Adamm: przepraszam w drugim nawiasie
0≤|x| ∧ x≤0
ostatecznie
x∊<−1/2;0)
13 gru 22:52
Adamm: a w pierwszym powinno być
1−|x|≥1 ∧ x≤0, oczywiście prawda jedynie dla x=0, ale x≠0 więc bez znaczenia
13 gru 22:53
kisiu: a czy w tej nierównosci z cos
2 wyszło:
7π/24+kπ≤x≤11π/24+kπ lub 19π/24+kπ≤x≤23π/24+kπ x∊C

?
13 gru 23:11