Oblicz całkę
an_09: Za co mam podstawić t ?
1. ∫ex√1+cos2x dx
2. ∫ex√e2x−1 dx
3. ∫sinh2x dx
13 gru 11:00
Jerzy:
1) przez części
2) √e2x − 1 = t
3) sinhx = t
13 gru 11:04
Adamm: | | ex−e−x | | e2x−2+e−2x | |
3. ∫sinh2xdx = ∫ ( |
| )2 dx = ∫ |
| dx = |
| | 2 | | 4 | |
| | e2x | | 1 | | e−2x | |
= |
| − |
| x− |
| +c |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 gru 11:13
Adamm: oj przepraszam
| | e2x−2+e−2x | | e2x | | x | | e−2x | |
∫ |
| dx = |
| − |
| − |
| +c |
| | 4 | | 8 | | 2 | | 8 | |
13 gru 11:15
Mariusz:
3 Przez części jeżeli chcemy zostać przy hiperbolicusach
Jeżeli nie to najlepiej liczyć jak pokazał Adam
2. Czy aby na pewno podstawienie proponowane przez Jerzego jest dobre ?
Ja bym proponował kombinować raczej z pierwszym podstawieniem Eulera
√e2x−1−ex=t
1. Tę całkę można elementarnie policzyć ?
13 gru 13:23
Jerzy:
Teraz widzę,że nie jest ( nie zauważyłem,że tam jest e2x na początku )
13 gru 13:27