Przekształcenia funkcji trygonometrycznych
szymiszymi: naszkicować wykresy funkcji:
a) y = sinx−(|sinx|/2)
b) y= |tgx|*ctgx
umiem narysować sinx, |sinx| itd. ale chodzi mi o sposób w jaki mam je połączyć.
13 gru 10:58
Adamm: a) dla sinx≥0 mamy
dla sinx<0 mamy
b) dla tgx>0 mamy
y=1
dla tgx<0 mamy
y=−1
13 gru 11:01
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Dla sinx ≥ 0 y = sinx − |
| sinx = |
| sinx |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
Dla sin x < 0 y = |
| sinx − sinx = − |
| sinx |
| | 2 | | 2 | |
Dla tgx ≥ 0 y = 1
Dla tgx < 0 y = −1
13 gru 11:01
Jerzy:
| | 3 | |
A skąd mamy: y = |
| sinx ? |
| | 2 | |
13 gru 11:02
Adamm: | | (−sinx) | | 1 | | 3 | |
sinx−( |
| ) = sinx+ |
| sinx = |
| sinx |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
13 gru 11:03
Jerzy:
OK ... to ja się pomyliłem
13 gru 11:04
szymiszymi: dzieki! a co w przypadku gdy dodajemy funkcje?
np. sinx + (|sinx|/2)
czy to nie ma znaczenia bo i tak wyliczamy wartosci?
13 gru 11:11
Adamm: dla sinx≥0
dla sinx<0
13 gru 11:16