Handlarz obrazami
Asia96: Handlarz dziełami sztuki otrzymał przesyłkę z zagranicy zawierającą pięć starych obrazów.
Z doświadczenia wie on, że prawdopodobieństwo, że 0,1,2,3,4 i 5 z tych obrazów
będzie falsyfikatami wynoszą odpowiednio 0,76,\ 0,09,\ 0,02,\ 0,01,\ 0,02 i 0,10.
Koszty badania autentyczności są bardzo wysokie, więc handlarz zdecydował się
wybrać losowo jeden obraz z pięciu i wysłać go na badanie.
Okazało się, że wybrany obraz jest falsyfikatem.
Jakie jest teraz prawdopodobieństwo, że wszystkie pozostałe obrazy są falsyfikatami?
13 gru 09:52
Rafal: A − prawdopodobieństwo wylosowania obrazu fałszywego
B
k − prawdopodobieństwo, że dokładnie k obrazów jest fałszywych, k=0,1,2,3,4,5
Zdarzenia B
0, B
1,..., B
5 to zdarzenia parami rozłączne o sumie prawdopodobieństw równej 1
(może być dokładnie 0 obrazów fałszywych, dokładnie 1 itd.)
| | k | |
Prawdopodobieństwo wylosowania falsyfikatu, jeśli dokładnie k jest fałszywych, wynosi |
| . |
| | 5 | |
Ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite:
P(A)=P(A|B
0)*P(B
0)+P(A|B
1)*P(B
1)+..P(A|B
5)*P(B
5)=
=0*0,76+0,2*0,09+0,4*0,02+0,6*0,01+0,8*0,02+1*0,10=0,148
Ze wzoru Bayesa wynika, że szukane prawdopodobieństwo wynosi
| | P(A|B5)*P(B5) | | 0,100 | | 25 | |
|
| = |
| = |
| . |
| | P(A) | | 0,148 | | 37 | |
13 gru 14:17