ppp
edd: dla jakich wartosci parametru m funkcja f(x)=(m+1)3−(m−1)x2+(m+2)x−3
wiem jak to zrobic ale potem z rownania kwadratowego wychodza mi dwa przedziały
a w odp jest tylko jeden wiec pewnie jeszcze jakies dodatkowe założenie musze dodac − jakie? i
dlaczego?
prosze o pomoc
12 gru 23:56
edd: dla jakich wartosci jest rosnąca w R, niedopisałem
12 gru 23:56
===: popraw wzór funkcji
13 gru 00:04
edd: f(x)=(m+1)x3−(m−1)x2+(m+2)x−3
jakich zalozen potrzebuje do m?
13 gru 00:05
===:
a kiedy funkcja jest rosnąca
13 gru 00:08
edd: a dobra dzieki m>0
13 gru 00:09
edd: znaczy a > 0 wtedy m+1>0
m>−1
13 gru 00:09
===:
a Twoja funkcja ma być rosnąca dla w R
13 gru 00:10
===:
NIE
13 gru 00:11
edd: a dla m>−1 nie bedzie?
13 gru 00:11
===:
funkcja jest rosnąca kiedy pochodna jest większa od 0
Twoja pochodna musi być dodatnia (leżeć nad osią) dla każdego x
13 gru 00:13
===:
policz pochodną
13 gru 00:13
edd: czyli f'(x)=(3m+3)x
2−(2m−2)x+(m+2) > 0
13 gru 00:15
===:
i ta parabolka ma leżeć nad osią dla każdego x∊R
zatem

?
13 gru 00:17
===:
a>0 ⋀ Δ<0
13 gru 00:19
edd: acha dzieki
13 gru 00:20
===:
13 gru 00:20