Procenty
Monika: Procenty
1. Do kwoty 5000 zł po roku oszczędzania dopisano odsetki i całą kwotę wraz z odsetkami
zostawiono na następny rok. Niestety, oprocentowanie w następnym roku było o 1 punkt
procentowy niższe. Po tych dwóch latach stan konta wyniósł 5886 zł. Oblicz obie stopy
procentowe.
2. Firma uzyskała kredyt w wysokości 37500 zł, do spłacenia w ciągu 2 lat. Odsetki są naliczane
od niespłaconej części kredytu. Po pierwszym roku firma spłaciła 22500 zł, a pozostałą sumę (
wraz z odsetkami od niespłaconej części) po następnym roku. Druga spłata wyniosła 17660 zł
Oblicz stopę procentową kredytu.
3. Inflacja roczna w Pożyczkolandii wynosi
a) 5% b) 8% c) 100%
Oblicz wskaźnik inflacji 3−letniej.
4. Inflacja 2−letnia w Pożyczkolandii osiągnęła poziom a) 44% b) 100%
Oblicz stopę inflacji rocznej.
5. Jakim kapitałem początkowym trzeba dysponować, by przy rocznej stopie procentowej 10% po 3
latach zgromadzić na lokacie 1331 zł, jeśli:
a) oprocentowaniu podlega tylko zdeponowana na początku wartość wkładu ( tzw. "oprocentowanie
proste")
b) oprocentowaniu podlega wkład razem z dotychczasowymi odsetkami ( tzw. "procent składany")
Zakładamy, źe odsetki doliczane są na koniec każdego roku. Czy wynik ulegnie zmianie, gdy
kapitalizacja odsetek będzie:
I półroczna II kwartalna ?
12 gru 23:18
Mila:
Moniko, my nie odrabiamy lekcji ( to musisz wejść na "zadane") ,
Wyjaśniamy i pomagamy.
12 gru 23:25
Monika: Rozumiem. Problem w tym, że kompletnie nie rozumiem kredytów i tego typu zadań.
13 gru 00:28
Janek191:
z.1
x − oprocentowanie
| | x | |
5000 + |
| *5000 = 5000 + 50 x − kwota po roku oszczędzania |
| | 100 | |
| | x − 1 | |
5000 + 50 x + |
| *( 5000 + 50 x) = |
| | 100 | |
= 5000 + 50 x + ( x − 1)*50 + 0, 5( x − 1)*x − kwota po dwóch latach oszczędzania
więc
5 000 + 50 x + 50 x − 50 + 0,5 x
2 − 0,5 x = 5 886
0,5 x
2 + 99,5 x − 936 = 0 / *2
x
2 + 199 x − 1872 = 0
Δ = 39 601 − 4*1*(− 1872) = 39 601 + 7488 = 47 089
√Δ = 217
więc
Stopy procentowe : 9% i 8%.
========================
13 gru 02:05
Monika: Dziękuje
13 gru 18:15