pochodna
edd: Wykaz, ze dla x∊ (1;+∞) spełniona jest nierównosc x3−2x2>6−7x
12 gru 23:10
lulu: rozważ y=x3−2x2−6+7x
Zauważ, że x=1 jest pierwiastekiem, wiec y=(x−1)(funkcja kwadratowa)
Potem łatwo pokazać, że więcej miejsc zerowych nie ma
x>1 to y>0 koniec
12 gru 23:13
edd: dzieki a jeszcze jak wykazac ze f(x)=x5+5x−1 ma dokladnie jedno miejsce zerowe
12 gru 23:21
edd: f(x)=x5+5x−1
f'(x)=5x4+5 f'(x)>0 dla x ∊ R
zatem f(x) jest rosnąca w R − tylko jedno miejsce zerowe bo jesli było by wiecej musialaby
zmalec
ok?
12 gru 23:31
Mila:
Jeszcze można :
f(0)=−1 , f( 1)=5
x0∊(0,5) z własności Darboux
12 gru 23:35
edd: mam jeszcze b) tez wykazac ze funkcja ma tylko jedno miejsce zerowe
| | −x | |
f'(x)= |
| zatem f'(x) < 0 Dla x ∊ R \ {1} |
| | (1−x)2 | |
f(x) malejaca dla x ∊ R \ {1} z tego wynika ze ma jedno m. zer
wystarczy to?
12 gru 23:45
miś:
| | x | |
f(x)=0 ⇔ |
| =0 ⇔ x=0 ∊D |
| | 1−x | |
x=0 −− jest jedynym miejscem zerowym funkcji f(x)
i to wszystko
13 gru 00:35
miś:
13 gru 00:36