matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Xx
...:
Pierwiastki wielomianu w(x) = (2x −1)(x−2)(x−1) sa w odpowiedniej kolejnosci pierwszym drugim i trzecim wyrazem nieskonczonego malejacego ciagu geometrycznego. Podaj pierwszy wyraz i iloraz tego ciagu ktos, cos?
12 gru 23:10
Mila:
(2x −1)(x−2)(x−1)=0
1
x=
lub x=1 lub x=2
2
Porządkujemy malejąco
1
2, 1,
2
a
1
=2
1
q=
2
12 gru 23:29