Funkcja kwadratowa
Donna: Miejscami zerowymi funkcji f(x)=ax
2 +bx + c są liczby −2 i 4. Wyznacz:
Zrobiłam układ równań:
(−2)
2 a−2b+c=0
4
2 a−4b+c=0,
z którego mi wyszło, że b=6a
I... Nie mam pojęcia co dalej...
Jak podstawiam pod wzór funkcji x, to wychodzi mi:
12 gru 21:05
Alky: Po pierwsze popraw układ, bo w 2 przypadku powinno być 4b a nie −4b .
| | 4 | |
Jak wyliczysz zależność a=− |
| b to podstaw do pierwszego równania i za pomocą a(lub b) |
| | 3 | |
wyrazisz c. Potem wyrażone c podstawiasz do tego co Ci wyszło na końcu i koniec
12 gru 21:14
Donna: Spróbuję. Zaraz napiszę, czy wyszło!
12 gru 21:15
Donna: Znaczy... Wychodzi mi z tego pierwszego układu równań: b=−2a. Dobrze?
12 gru 21:19
Krzysiek: c/a=−8
b/a=2
12 gru 21:19
Donna: Minusy mam na odwrót... to znaczy c=8a i b=−2...
12 gru 21:22
Alky: Sorki pomyliłem się. Dobrze Ci wyszło
12 gru 21:23
Krzysiek: Wzory Vieta
12 gru 21:23
===:
f(x)=a(x+2)(x−4)
f(1)=a*3*(−3)=−9a
f(0)=a*2*(−4)=−8a
f(−1)=a*1*(−5)=−5a i licz
12 gru 21:23
Donna: Errr... Przepraszam, że proszę o pomoc?
12 gru 21:24
Alky: c/a=−8
−b/a=2 więc b/a=−2 Krzysiek
12 gru 21:25
Donna: W każdym razie, dziękuję za pomoc.
12 gru 21:27
Alky: No, w sumie sposób który podał
===: jest chyba najwygodzniejszy, aczkolwiek to zadanie
można zrobić na milion sposobów. Baw się
12 gru 21:28
===:
powiadasz milion sposobów ... podaj choć jeden inny
12 gru 21:30
===:
nie wyznaczysz wzoru tej funkcji ... ale do policzenia zadanego ilorazu nie potrzebujesz a
bo ono najzwyczajniej się redukuje
12 gru 21:33
Alky: Hmm, no rzeczywiście rację. Nie skończyłem liczyć swojego, a myślałem, że tak ładnie wyjdzie
kappa . Mówię, że na milon sposobów, bo to takie zadanie, gdzie masz miejsca zerowe więc na
starcie pomyślałem, że można to zrobić ze wzorów Viete'a postacią iloczynową tak jak Ty.
Zadanie wygląda na takie prostsze. Jak ja miałem takie zadania to pamiętam, że jak się miało
pomysł i dobrze kombinowało, to można było wszsytko z tym zrobić
12 gru 21:40
Alky: ?
12 gru 21:43
Adamm: jestem ciekaw ile to tu jeszcze będzie stało
12 gru 21:47
===:
no cóż ... wszędzie są chorzy ludzie tyle, że nie wszyscy się z tym obnoszą
12 gru 21:49
Adamm: ja nie wierzę w psychologię
12 gru 21:51
Alky: To może chociaż w psychiatrię
12 gru 21:52