matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granice
Ania:
lim (2
x
)(1−5
−x
) x→ −
∞
wiem że wychodzi −
∞
ale potrzebne są obliczenia z góry dzięki
12 gru 20:51
Adamm:
2
lim
x→−
∞
2
x
(1−5
−x
) = lim
x→−
∞
2
x
−(
)
−x
= [ 0 −
∞
] = −
∞
5
12 gru 20:53