Określ funkcję
Zosia: Określ funkcję która każdemu argumentowi m∊R przyporządkowuję liczbę rozwiązań równania
(m−1)4x−4*2x+m+2=0
naszkicuj wykres funkcji
Proszę o rozwiązanie
12 gru 20:22
===:
rozpisuj i licz

Będzie rozpatrywała jako równanie kwadratowe ale po podstwieniu
t=2
x gdzie t>0 (m−1)t
2−4t+m+2=0
1. brak rozwiązań gdy:
a) Δ<0
b) Δ=0 i pierwiastek t<0
c) Δ>0 ale t
1<0 i t
2<0
d) m−1=0 czyli równanie "przechodzi" w liniowe a t<0
2. Jedno rozwiązanie gdy ...
3. Dwa rozwiązania gdy...
a to już dla Ciebie
12 gru 21:45
Mila: (m−1)4
x−4*2
x+m+2=0⇔
(m−1)*(2
x)2−4*2
x+m+2=0 2x=t, t>0
(m−1)*t
2−4t+m+2=0
| | 3 | |
1) m−1=0⇔m=1 wtedy mamy równanie : −4*t+1+2=0⇔ −4t=−3⇔t= |
| >0⇔ |
| | 4 | |
dla m=1 − jedno rozwiązanie
2) m−1≠0 wtedy mamy równanie kwadratowe
Δ=0 i t>0 jedno rozwiązanie:
Δ=16−4*(m−1)*(m+2)=−4m
2−4m+24
−4m
2−4m+24=0 /:(4)
−m
2−m+6=0
Δm=1+24=25
m=2 lub m=−3
| | −b | | 4 | |
t__1=t2= |
| = |
| >0 lub |
| | 2a | | 2*(2−1) | |
| | −b | | 4 | |
t__1=t2= |
| = |
| <0 nie odpowiada warunkom zad. |
| | 2a | | 2*(−3−1) | |
m=2 jedno rozw.
3) Δ>0 i t
1>0 i t
2>0
−m
2−m+6>0⇔m∊(−3,2)
t
1+t
2>0 i t
1*t
2>0
Licz ten warunek i dokończ sama
12 gru 22:10