matematykaszkolna.pl
szereg a suma matma: ja mam pytanie poniewaz nie rozumiem czym sie rozni szereg geometryczny od sumy wyrazow ciagu geo
12 gru 20:21
Jack: szereg jest dla |q| < 1 czyli gdy iloraz nalezy do przedzialu (−1;1) bo zauwaz, ze wtedy nasza suma zbiega do konkretnej wartosci, a gdy q jest np. 2 to suma idzie w nieskonczonosc, a nam raczej chodzi oto zeby policzyc cos co nie wynosi nieskonczonosc tylko konkretna wartosc
12 gru 20:24
Adamm: suma ciągu geometrycznego jest sumą skończonej liczby wyrazów szereg geometryczny jest wynikiem granicy tej sumy, gdzie liczba wyrazów rośnie do nieskończoności
12 gru 20:25
matma: czyli szereg geo tojest jakby dodawanie np s1+s2+s3+...+sn a suma ciagu geo to jest jakby dodanie kazdego wyrazu pokolei np a1+a2+a3 itp ?
12 gru 20:26
Adamm: Sn=a1+...+an <− suma wyrazów ciągu geometrycznego limn→ Sn <− szereg geometryczny
12 gru 20:28
Jack: czy suma czy szereg to i tak dodajesz wyrazu, roznica taka, ze w szeregu ta nieskonczona ilosc wyrazow "tak jakby" sie konczy, a w sumie nie.
12 gru 20:28
matma: znaczy ja sume rozumiem ale nie potrafie zrozumiec tego szeregu co sie konczy i wgl:(
12 gru 20:30
Jack: zobacz jak dodajesz takie cos : 2 + 4 + 8 + 16 + 32 + ... to widac ze to idzie do nieskonczonosci co nie? a takie cos :
1 1 1 1 

+

+

+

+ ... ?
2 4 8 16 
widzimy (skoro to ulamki) to kazdy kolejny jest mniejszy, zatem kilkusetne wyrazy beda postaci
 1 

jednyka i pelno zer 
zatem ta suma do czegos zbiegnie bo to juz duzego wplywa nie ma na sume.
12 gru 20:33
matma: no tak w pierwszym widac ze idzie do nieskonczonosci
12 gru 20:35
matma: i jak to ma sie do szeregu ?
12 gru 20:36
Jack: no ze szereg to jest to drugie, gdzie nasza suma sie powieksza o coraz cos mniejszego najpierw o 1/4 potem o 1/16 itd...
12 gru 20:38
Adamm: może najpierw ułóż w słowa o czego nie rozumiesz na ten temat, albo chociaż spróbuj zrozumieć nie pomożemy ci jeśli nie wiemy o co ci chodzi
12 gru 20:39
matma: no poprostu nie potrafie zrozumiec tego szeregu. Poniewaz caly czas go lacze z suma a to chyba nie jest to samo. co mi daje obliczenie szeregu ? np 12+14+18...
12 gru 20:56