zasada dynamiki
dina: Chłopcy przeciągli linę Maciek i Artur ciągnęli linę w jedną stronę natomiast Krzysiek i
Mateusz w
drugą Maciek ciągnął z siłą o wartości 40 N , Artur 50 N natomiast Mateusz 50 N.
Z jaką siłą Krzysiek musiał ciągnąć linę jeżeli żadna para nie przeciągnęła liny
w swoją stronę( lina była w spoczynku) odp. zapisz wraz z jednostką
może znajdzie sie ktoś kto pomoże mi to rozwiązać
12 gru 20:17
Jack: a to nie jest po prostu 40N?
12 gru 20:20
Adamm: F1+F2=F3+F4
F1=40N, F2=50N, F3=50N
40N+50N=50N+F4
F4=40N
12 gru 20:21
zef: Zakładając że mamy różne punkty przyłożenia z jednej strony, to chyba tego nie rozwiążemy
12 gru 20:21
'Leszek: P.Adamm podal prawidlowe rozwiazanie poniewaz lina jest niewazka i nierozciagliwa.
Ale ile wynosi sila naprezenia liny ?
12 gru 21:46