matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż
kajaaa:
Rzucamy dwa razy symetryczną kostką do gry.Prawdobodobienstwo że na obu kostkach wypadna różne liczby oczek jest równ
30
odp;
36
Skąd taki wynik
12 gru 19:39
Adamm:
A − dwa te same oczka
6
6
P(A)=
=
6*6
36
bo mamy 6 przypadków gdy oczka się powtarzają, a 6*6 przypadków wszystkich (|Ω|=36, |A|=6)
6
30
teraz zdarzenie przeciwne, P(A')=1−P(A)=1−
=
co jest naszym zdarzeniem
36
36
12 gru 19:45
kajaaa:
dziękuję
12 gru 20:01