pytanie o zadania z trygnnometrii
qsddd: Czy gdy mam zadania w stylu " wiedząc że sinα=√3/2 oblicz wartośc wyrażenia.... mogę sobie po
prostu odczyać że kąt α=60 i od razu podstawić do tego wyrażenia ?
12 gru 19:38
yht:
jeśli w treści jest
"kąt α jest ostry", "00<α<900", itp.
to tak
12 gru 19:40
Adamm: patrz, masz α=60o ale to nie jest jedyne rozwiązanie, wszystkie rozwiązania to
α=60o+k360o lub α=120o+k360o, gdzie k∊C
12 gru 19:41
qsddd: A nie musi być to tylko trójkąt prostokątny?
12 gru 19:41
Adamm: funkcje trygonometryczne się uogólnia do każdego kąta
12 gru 19:42
qsddd: Dziękuję
12 gru 19:43