Obliczyć pochodną
alexaa: Obliczyć pochodną: f(x)= sin(2x+1)
czy będzie to: f'(x)= cos * (2x+1) + sin *2 ?; czyli korzystam ze wzoru na iloczyn pochodnych:
(f*g)'= f'(x)*g(x)+f(x)*g'(x) ?
Chodzi o sprawdzenie wyniku czy jest dobrze (czy na pewno ma być wyżej "sin*2")
12 gru 18:56
alexaa: proszę o pomoc
12 gru 19:50
Adamm: f'(x)=cos(2x+1) * (2x+1)' = 2cos(2x+1)
12 gru 19:52
alexaa: | | 3√x | |
jeszcze taka pochodna: |
| |
| | x2+1 | |
12 gru 20:39
alexaa: up
12 gru 21:24
Janek191:
Skorzystaj z wzoru na pochodną ilorazu funkcji
12 gru 21:56
alexaa: tak, tak, ale jak mam 3√x to muszę użyć w tym momencie wzór na pochodną iloczynu funkcji?
12 gru 22:08
Jack:
| | 1 | | 3 | |
(3√x)' = 3 * (√x)' = 3 * |
| = |
| |
| | 2√x | | 2√x | |
12 gru 22:10