funkcje
Maćk: funkcja f jest określona wzorem
f(x) = −4x2+2√2 gdzie x ∊NW
sprawdz czy do zbioru wartosci funkcji nalezy :
a) −√8
b)√8
prosze o pomoc
12 gru 18:21
Benny: −√8=−4x2+2√2
√8+√8=4x2
4√2=4x2
x2=√2
x=4√2NW lub x=−4√2 ∊NW, więc wartość −√8 należy do zbioru wartości
√8=−4x2+2√2
−4x2=0
x=0 ∉NW, więc wartość nie należy do zbioru wartości
12 gru 18:28
Adamm: −4x2+2√2=−√8
−4x2=−4√2 ,(2√2=√8)
x2=√2
x=4√2 lub x=−4√2, obie te liczby są niewymierne
−4x2+2√2=√8
x2=0
x=0
0 nie należy do zbioru liczb niewymiernych
12 gru 18:28