Asymptota funkcji
krokus: Wyznacz asymptoty pionowe i poziome:
Wiem, że w podpunkcie a) pionowa to x=0 a w podpunkcie b) x=1 i x=0, ale jak to zapisać i jak
policzyć asymptoty poziome?
12 gru 18:14
===:
b)
dalej chyba jasne
12 gru 18:45
krokus: Dziękuję

A potrafi ktoś przykład a)?
12 gru 20:33
Jack:
asymptoty pionowe liczysz w miejscach co nie naleza do dziedziny, poziome w + −
nieskonczonosciach.
a)
x
√x ≠ 0
zatem x ≠ 0
czyli liczymy granice w zerze (obowiazkowo lewo i prawo stronna)
zatem
| | x−3 | | −3 | |
lim |
| = |
| = + ∞ |
| | x√x | | 0− | |
x−>0
−
| | x−3 | | −3 | |
lim |
| = |
| = − ∞ |
| | x√x | | 0+ | |
x−>0
+
zatem mamy asymptote x=0
12 gru 20:36
Jack: sekunda stop.
granica x−>0
− nie istnieje, bo nie ma pierwiastka z liczb ujemnych, oczywiscie
12 gru 20:39