prawdopodobienstwo
norbert: Ze zbioru liczb 1−20 losujemy kolejno 2 liczby bez zwracania. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń.
A − obie wylosowane liczby są nieparzyste
B − za pierwszym razem wylosowano liczbę podzielną przez 3 a za drugim liczbę pierwszą
C − iloczyn wylosowanych liczb jest równy 15
Bardzo proszę o pomoc, nie mam pojęcia jak zabrać się za to zadanie i jeśli można, to byłbym
wdzięczny z wytłumaczeniem tego zadania.
12 gru 18:09
Adamm: |Ω|=20*19
|A|=10*9
|B|=6*8
|C|=2
12 gru 18:16
Adamm: B jest źle obliczone
12 gru 18:17
norbert: mam pytanie, dlaczego |c| wynosi 3 skoro tylko 3*5 daje 15?
12 gru 18:44
Adamm: przepraszam, |C|=4
3*5, 5*3, 1*15, 15*1
12 gru 18:58