zad
KKrzysiek: | | sin7x | | | | 7 | |
limx−>π |
| = |
| = |
| |
| | sin5x | | | | 5 | |
Raczej jest to źle zrobione , bo x zmierza do π. Podpowie ktoś?
12 gru 17:26
12 gru 17:31
Adamm: sinx=sin(π−x)
sinx=sin(x+2kπ)
12 gru 17:32
Krzysiek: Jest dobrze
12 gru 17:32
Adamm: Krzysiek, nie, nie jest
to że wynik się zgadza nie znaczy że jest dobrze zrobione
12 gru 17:33
KKrzysiek: To jakiś inny Krzysiek. Nic takiego nie napisałem. Wiem, że jest źle (17:26).
12 gru 17:35
Adamm: KKrzysiek, wiem
12 gru 17:35
KKrzysiek: @Adamm
Nie rozumiem jak z tego skorzystać
sinx=sin(π−x)
sinx=sin(x+2kπ
12 gru 17:38
Adamm: | sin(7π−7x) | | 5π−5x | | 7π−7x | |
| * |
| * |
| |
| 7π−7x | | sin(5π−5x) | | 5π−5x | |
12 gru 17:40
Jerzy:
t = π − x
| | sin(π−x) | |
x → π ⇔ t → 0 limx→π |
| = 1 |
| | (π − x) | |
12 gru 17:40
KKrzysiek: Dzięki @Adamm i @Jerzy

!
12 gru 17:43
KKrzysiek: Z ciekawości pytam, czy jest inny sposób na policzenie tego?
12 gru 18:40