Rozwiąż nierówność wykładniczą:
83x−3*82x−6*8x+8≥0
podstawiam t=8x
t≥0 − nie wiem czy to założenie jest dobrze
z tego mi wychodzi
(t2−2)(t−3)(3t−4)≥0
czyli
t=2 t=−2 t=3 t=4/3
proszę żeby ktoś poprawił mnie jeśli zrobiłem coś źle, i dokończył zadanie... bardzo proszę
8x = t, t > 0 (ale nie 8x ≥ 0)
t3 − 3t2 − 6t + 8 ≥ 0 ⇒ (t3 + 8) − 3t(t + 2) ≥ 0 ⇒ (t + 2)(t2 − 2t + 4) − 3t(t + 2) ≥ 0
(t + 2)(t2 − 2t + 4 − 3t) ≥ 0 ⇒ (t + 2)(t2 − 5t +4) ≥ 0 ⇒ (t + 2)(t − 1)(t − 4) ≥ 0
t1 = −2, t2 = 1, t3 = 4
0 < t ≤ 1 lub t ≥ 4
0 < 8x ≤ 80 lub 23x ≥ 22
| 2 | ||
x ≤ 0 lub 3x ≥ 2 ⇒ x ≥ | ||
| 3 |