Geometria analityczna
estera: Wyznacz równanie prostej zawierającej środkową CD trójkąta ABC , którego wierzchołkami są
punkty: A = (− 2,− 1),B = (6,1),C = (7,10) .
12 gru 16:43
Jerzy:
Najpierw znajdź współrzędne punktu D ( środek odcinka AB)
12 gru 16:49
estera: Ze wzoru na współrzędne środka odcinka, tak?
12 gru 16:51
estera: Wyszło mi, że punkt D ma współrzędne (2;0).
12 gru 16:54
Jerzy:
No ... to teraz:
y = ax + b
10 = a*7 + b
0 = a*2 + b
i z tego układu oblicz: a i b.
12 gru 16:56
estera: −10= −7a −b
0= 2a +b
−10= −5a (−10)
b= 1
Dobrze to policzyłam?
12 gru 17:02
Jerzy:
Nie ....
Odejmij stronami od pierwszego drugie.
12 gru 17:04
estera: Odejmowałam, − 10 − 0 = − 10
−7a + 2a = −5a
12 gru 17:05
Jerzy:
A skąd masz − 10 , tam jest 10.
12 gru 17:06
estera: Bo pomnożyłam pierwszą linijkę przez −1.
12 gru 17:08
estera: Metodą przeciwnych współczynników, o.
12 gru 17:09
Jerzy:
Po co ?
10 = 5a ⇔ a = 2
b = −2a = −4
y = 2x − 4
12 gru 17:20