Rozwiąż równania
dominika9686: Pilnie potrzebuje rozwiązań. Z góry dziękuje i proszę o pilną pomoc

Dane jest wyrażenie:
( 5 − 2 x )
2 −5(x−2) ( x+2). Zapisz je w postaci sumy algebraicznej i oblicz jego wartość gdy
x=√ 5
Zadanie 2. Zapisz bez użycia symbolu wartości bezwzględnej poniższe wyrażenia: a) 2|2−4x| ;
gdy x e ( 1/2 ; +
∞ ) b) 2|x−3| − |2x+6| gdy x e (4+
∞)
c) (x+2) − (x−1) gdy x e ( −
∞ ; − 3 )
Zad5. Usuń niewymierność z mianownika ułamka. a) 12/√ 7 − √ 3
b) √ 7−2 √ 2 / √ 7 +2 √ 2
Zad6. Rozwiąż równania
a) (x
2−10)
3 − 125 = 0
b) 2(x
4−17) + 1=17
12 gru 16:39
dominika9686: Mogę prosić o pomoc


Potrzebuję na dziś
12 gru 16:46
Jerzy:
Zad. 6 b)
⇔ x4 − 17 = 1/2 = 8 ⇔ x4 − 25 = 0 ⇔ (x2 + 5)(x2 −5) = 0
⇔ (x2 + 5)(x + √5)(x− √5) = 0 ⇔ x = √5 lub x = −√5
12 gru 16:47
yht:
Zad. 6 a)
(x2−10)3 − 125 = 0
(x2−10)3 − 53 = 0
x2−10=t
t3 − 53 = 0
(t−5)(t2+t*5+52) = 0
(t−5) = 0 lub (t2+5t+25) = 0
t = 5
z drugiego liczymy deltę
a=1, b=5, c=25
Δ=b2−4ac = 52−4*1*25 = 25−100=−75<0 − delta ujemna, brak rozwiązań
zostaje tylko t=5
x2−10 = 5
x2 = 5+10
x2 = 15
x = √15 lub x = −√15
12 gru 17:09
dominika9686: Dziękuję
12 gru 17:31
dominika9686: A wie ktoś może jak zrobić to zadanko

?
Wykaz, że liczby x i y są równe gdy:
X= 32
10 * (1/4)
19 / 8
−1 i. Y= 2
18 − 5*2
15 − 2
16
12 gru 19:55
Adamm: | | (25)10*(2−2)19 | | 250*2−38 | | 212 | |
x= |
| = |
| = |
| =215 |
| | 2−3 | | 2−3 | | 2−3 | |
y=2
15(2
3−5−2)=2
15
x=y
12 gru 19:58
dominika9686: Dziękuję!
12 gru 20:01