Koło
misio12: 1.Koło o promieniu 12 podzielono na cztery równe wycinki.Z jednego z nich utworzono
powierzchnię boczną stożka.Oblicz objętość tego stożka.
12 gru 15:04
Krystianek76: Koło ma pole pi*122 = 144pi
Kazdy wycinek ma pole 144pi/4 = 36pi
dlugosc luku tego wycinka jest rowna obwodowi kola, ktore jest podstawa stozka,czyli
Ł=1/4*2*pi*12= 6 pi
6 pi= 2*pi*R
R=3, gdzie R to promiem podstawy stozka.
P − pole podstawy stozka
P=pi*32 = 9pi
Teraz skladajac ten wycinek w powierzchnie boczna stozka mamy jeszcze, ze pole tego wycinka to
Pb czyli pole boczne stożka
36*pi=pi*3*l , gdzie l to tworzaca stozka
l=12
Wysokosc stozka obliczymy ze wzoru H=Sqrt(l2−R2) = Sqrt(122−32)= Sqrt(135) =3*Sqrt(15)
V= 3*Sqrt(15)*9*pi = 27*Sqrt(15)*pi
12 gru 15:38
misio12: Dzieki
12 gru 16:11