geometria
mania: pod jakim kątem przecięły się dwusiaczne, jezeli w równoległoboku poprowadzono dwusieczne
dwóch kątów wewnętrznych lezących przy tym samym boku
12 gru 14:18
Jerzy:
Pod kątem prostym.
12 gru 14:20
===:
suma miar dwóch kątów równoległoboku leżących przy tym samym boku to
12 gru 14:21
Xyz: Prostym. Suma kątów leżących przy jednym boku to 180 stopni. Zatem połowa to 90 stopni.
Trzeci kąt w trójkącie to 180 −90=90 stopni
12 gru 14:22
Jerzy:
| 1 | | 1 | | 1 | |
| α + |
| β + x = 180 ⇔ x = 180 − |
| (α + β) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
2α + 2β = 360 ⇔ α + β = 180
| | 1 | |
x = 180 − |
| *180 = 180 − 90 = 90 |
| | 2 | |
12 gru 14:24
mania: rzeczywiscie, dziekuje za szybką pomoc wszystkim, pozdrawiam gorąco
12 gru 14:27