matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
bardzo prosze
jolab:
Na kole o promieniu r=12 opisano trapez prostokątny o kacie 60 stopni. Oblicz obwód i pole tego trapezu>>>> help
12 sty 21:55
Bogdan:
Wskazówki:
x
= ctg30
o
⇒ x = 12*
√
3
12
y
√
3
= ctg60
o
⇒ y = 12*
= 4
√
3
12
3
12 sty 23:42