prawdopodobienstwo
Krystianek76: Listonosz rozmieszcza 4 listy w 6 skrzynkach. Jakie jest prawdopodobienstwo, ze co najmniej 2
listy znajda sie w tej samej skrzynce?
Oczywiście latwo ugryzc to ze zdarzenia przeciwnego, czyli obliczyc prawdopodobienstwo
zdarzenis ze kazdy list w innej skrzynce i wychodzi ze
p' = 6*5*4*3/6*6*6*6 = 5/18
czyli p = 1 − 5/18 = 13/18
Ale co jeśli na to nie wpadne?
Liczylem wprost zdarzenie p, ale gdzies jest blad, otoz
Najpierw przypadek gdzie 2 listy w 1 skrzynce:
Wybieram 2 listy sposrod 4, potem dla tych wybranych listow 1 skrzynke z 6, pozostale 2 listy
moge umiescic tak ze 1 z tych listow klade do 5 pozostslych skrzynek i drugi tez do 5, tym
samym te 2 pozostsle listy moga byc rowniez w tej samej skrzynce, ale nie musza czyli razem
Drugi przypadek jest taki, ze biore 3 listy z 4, wybieram dla nich jedna z 6 skrzynek i ostatni
list umieszczam w 1 z 5 skrzynek pozostalych, czyli
Ostatni przypadek jest taki, ze wszystkie listy sa w 1 skrzynce czyli jest tych przypadkow 6
Lacznie mamy
| | | | | |
( | *6*5*5+ | *6*5+6)/64 =(62*52+6*5*4+6)/64=( 6*52+ 5*4+1)/63= 171/216 = 19/24 |
| | | |
co jest rozne od 13/18
Zatem gdzie blad? Prosze o pomoc
12 gru 12:38
Krystianek76: Pomoże ktoś?
12 gru 13:17
Jerzy:
Problem leży w tym ,że w pierwszym przypadku dublujesz kombinacje ...
Oddzielnie rozpatrujemy układ (2,1,1) , odrębnie układ (2,2)
| | 6(6*5*4 + 6*5 + 5 + 1) | | 156 | | 13 | |
P(A) = |
| = |
| = |
| |
| | 64 | | 216 | | 18 | |
12 gru 13:53
Krystianek76: P(A)= 6(6*5*4+6*5+4*5+1)/6
4 =171/216 = 19/24, na jedno wychodzi.:(
12 gru 14:45
Krystianek76: Pomoze ktos?
12 gru 15:15
Jerzy:
Jest dobrze ... tylko też dublowałem układy (2,2)
| | | |
Powinno być: |
| ... i teraz wynik będzie 13/18  |
| | 2 | |
12 gru 15:40
Krystianek76: a skad wiadomo, ze te uklady są dublowane ?
12 gru 17:55
Jerzy:
| |
generuje 6 par. Po wygenerowaniu pary ( np. A,B) , para ( C,D) tworzy się |
| |
niejako automatycznie. No ale w pewnym momencie wygeneruje parę ( C,D ), a para
(A,B) utworzy się autoamtycznie, a zatem dublujemy kombinacje i stąd musimy
podzielić je przez dwa.
13 gru 08:01
maple: Wrzucanie 4 listów do 6 skrzynek to jakby losowanie k=4 skrzynek ze zbioru n=6 elementowego.
Każdy list może trafić do dowolnej skrzynki. Skrzynki mogą się powtarzać.
Wszystkich możliwych zdarzeń losowych jest tyle ile 4−wyrazowych wariacji z powtórzeniami ze
zbioru
6−elementowego czyli:
W
kn=n
k=6
4=1296
Łatwiej określić jest kiedy nie będzie spełniony warunek z zadania. A mianowicie liczbę zdarzeń
losowych, dla których w żadnej ze skrzynek nie będzie więcej niż jeden list, czyli nie
powtórzy się
żadna skrzynka przy wrzucaniu 4 listów, określa liczba wariacji bez powtórzeń:
| | n! | | 6! | | 2!*3*4*5*6 | |
Vkn= |
| = |
| = |
| =3*4*5*6=360 |
| | (n−k)! | | (6−4)! | | 2! | |
Szukane prawdopodobieństwo P, że co najmniej dwa listy znajdują się w tej samej skrzynce:
13 gru 19:38