ciagi
koko: mam zbadac monotonicznosc i ograniczonosc ciagu
an = n!nn
wyszło mi, ze ciag jest rosnacy, ale nie potrafie "zbadac ograniczonosci"
bardzo prosze o pomoc
12 gru 00:40
koko: kiepsko widać ten ułamek,
an = n! / nn
12 gru 00:41
Benny: Pokaż jakim cudem wyszło Ci, że ciąg jest rosnący.
12 gru 00:55
koko: tez to juz zauwazylem, pomylilem sie i policzylem, a(n+1) − an :\
ale co z tą ograniczonością?
wartosc najwieksza = 1d
ciąg zmierza do 0
jak to zapisac, zeby było uznane na kolokwium?
12 gru 01:07
koko: policzylem an+1 − an *
wartosc najwieksza = 1*
12 gru 01:08
koko: f5
12 gru 10:30
ICSP: | | an + 1 | |
Wygodniej będzie zbadać iloraz : |
| |
| | an | |
12 gru 11:36