zad
bastien: Zbiór A={(x,y)∊R2 : |x−2|+2|y+1|≤4
A. Jest czworokatem który ma dwie osie symetrii
B. Jest figura wklesla
C. Jest czworokatem o obwodzie równym 8
11 gru 23:20
Mila:

|x−2|+2|y+1|≤4⇔
2|y+1|≤−|x−2|+4 /:2
| | 1 | | 1 | |
y+1≥ |
| |x−2|−2 i y+1≤− |
| |x−2|+2 /−1⇔ |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
y≥ |
| |x−2|−3 punkty powyżej wykresu funkcji y= |
| |x−2|−3 |
| | 2 | | 2 | |
i
| | 1 | | 1 | |
y≤− |
| |x−2|+1 punkty poniżej wykresu funkcji y=− |
| |x−2|+1 |
| | 2 | | 2 | |
A) ma dwie osie symetrii
B) Fałsz
C) liczysz obwód
a=
√42+22=
√20=2
√5
Obw=4*2
√5≠8
11 gru 23:34