geometria -stożek
małgosia: proszę o pomoc niby proste a jednak skomplikowane

Przekrój osiowy stożka jest trójkąt równoboczny o boku długości pierwiastek z 3. Oblicz
objętość i pole powierzchni całkowitej stożka
12 sty 21:47
jo:
Zrób rysunek to pomogę...
12 sty 22:04
małgosia:

a=pierw3 poniewaz to jest trójkat równoboczny to wszystkie boki maja taką sama długość
12 sty 22:44
jo:
| | πr2*h | |
V = |
| Pc = πr2 + πra |
| | 3 | |
| | a√3 | | 3 | |
ze wzoru na wysokość w trójkącie równobocznym: h = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
12 sty 22:56
małgosia: dzięki zaczęłam robić podobnie , zatrzymałam sie w tym miejscu bo nie wiedziałam co mam dalej
robić bardzo bym cie prosiła żebyś dokładniej mi wytłumaczyła? bo zaczęłam robić tak
V=1/3 pi r
2*h
V=1/3 pi (pierw3/2)
2*3/2
V=1/3pi*3/4*3/2 i tu nie wiem co z tymi ułamkami mam zrobić , proszę wytłumacz mi ! mam
zaliczenia i muszę to zrozumieć

V=niby 3/8pi cm3
12 sty 23:33
jo:
| | | | | | 9 | | 1 | | 3 | |
= |
| π = |
| π = |
| * |
| π = |
| π |
| | 3 | | 3 | | 8 | | 3 | | 8 | |
12 sty 23:37
jo:
Mnoży się ułamki zwykłe: licznik * licznik, mianownik * mianownik (można też przy iloczynie
skracać 'na krzyż' bądź licznik z mianownikiem)
Jak dzielisz dwa ułamki zwykłe to pierwszy przepisujesz, zamieniasz dzielenie na mnożenie i
odwracasz dzielnik:
| | 3 | | 9 | | 3 | | 4 | | 1 | | 4 | | 4 | |
|
| : |
| = |
| * |
| = |
| * |
| = |
| |
| | 5 | | 4 | | 5 | | 9 | | 5 | | 3 | | 15 | |
12 sty 23:42
małgosia: Dzięki Ci bardzo
13 sty 10:11