Jak narysować funkcję
Delcik: Witam
Mam pytanie odnośnie funkcji
jak narysować funkcje typu y=f(1−x) czy y=f(2−x)?
11 gru 22:59
yht:
Kolejność:
1) f(x)
2) f(x+2) czyli przesunięcie o 2 w lewo
3) f(−x+2) czyli symetria względem osi y
11 gru 23:01
Delcik: czyli odbicie lustrzane?
11 gru 23:02
Delcik: A czym się różni częściowa SOX/SOY od normalnej SOX/SOY?
11 gru 23:03
yht:
zgadza się
11 gru 23:03
yht:
częściową masz przy wartości bezwzględnej
normalną masz w przykładach f(2−x) albo −f(x) itp.
11 gru 23:04
Delcik: Chodzi mi o to, by się dowiedzieć o częściową SOY
y=f(|x|)
Co to robi na wykresie?
11 gru 23:09
yht:

masz f(x)
11 gru 23:22
yht:

wymazujesz część wykresu która jest na lewo od osi y
11 gru 23:22
Delcik: dzięki
11 gru 23:23
yht:

dla tej części wykresu co został ( na prawo od osi y) robisz SOY
tak działa f(|x|)
11 gru 23:24