granice
Marta: Oblicz granicę ciągów
lim = n√(n3*2n+ 3n)/(5n)
(n→∞)
11 gru 22:58
Jacek: 0
11 gru 23:43
Kamil:
| | 2 | | 3 | |
po skróceniu przez 5n masz n√( |
| )n*n3+( |
| )n |
| | 5 | | 5 | |
(2/5)
n i (3/5)
n zmierzają do 0, a n
3 do plus nieskończoności
więc jest
n√0 i nie mam pojęcia co z tym, przepraszam
12 gru 00:08
Kamil: znaczy w sumie zawsze wyjdzie 0
12 gru 00:19
Kamil: chociaż z drugiej strony to bardziej zmierza do jedynki. chyba się pomyliłem gdzieś w
obliczeniach, dawno temu ciągi miałem
12 gru 00:21
g:
Pomijając kilka początkowych wyrazów a
n można ograniczyć z góry i z dołu:
(3/5) ≤ a
n ≤ (3/5)*
n√n3
n√n3 = e
(3/n)ln(n) → e
0 = 1
a
n → 3/5
12 gru 12:08