wzór skróconego mnożenia
hubi: Może mi ktoś wyjaśnić jak to zostało zrobione?
(3x−1)2−(4−5x)2=[(3x−1)−(4−5x)][(3x−1)+(4−5x)]=(8x−5)(3−2x)
^
dotąd rozumiem
11 gru 22:48
yht:
(3x−1)−(4−5x) = 3x−1−4+5x = 8x−5
(3x−1)+(4−5x) = 3x−1+4−5x = 3−2x
11 gru 22:50
hubi: Dlaczego w 1 linijce +5x? W tym przykładnie jest napisane że po rozdzieleniu 5x zawsze jest na
minusie, tylko znak między dwoma nawiasami się zmienia
11 gru 22:56
yht:
−(4−5x) = −4+5x
czerwony minus zmienia znaki na przeciwne w całym nawiasie
11 gru 22:57
hubi: Dzięki
11 gru 23:03