Funkcja kwadratowa - rysowanie
Dawid: Jak narysować krok po kroku taką funkcję?
Zupełnie nie wiem jak się do tego zabrać...
1) f(x)=x2−|4x−4|
2) f(x)=x|x+2|
Mógłby ktoś krok po kroku napisać bądź narysować jak to zrobić, chodzi mi o to kiedy i jak
przekształcić i jak w ogóle zabrać się do tego!
11 gru 22:28
Wałowa: |4x−4|=0 ⇒4x−4=0 to x=1
dla x≥1 funkcja ma postac
f(x)= x2−4x+4 bo wtedy |4x−4|=4x−4
dla x<1 |4x−4|= −(4x−4)= 4−4x
wiec funkcja ma postac
f(x)= x2−(4−4x)= x2+4x−4
11 gru 22:36
Wałowa: nr 2)
|x+2|=0 to x+2=0 to x=−2
dla x≥−2 |x+2|= x+2
wiec funkcja ma posatc f(x)= x*(x+2)= x2+2x
dla x<−2 |x+2|= −(x+2)= −x−2
wiec w tym przedziale funkcja ma postac
f(x)= x*(−x−2)= −x2−2x
Rysuj
11 gru 22:40