Dziedzina funkcji kwadratowej
Ania97: Co to jest dziedzina funkcji we wzorze funckji kwadratowej?
P(x) = − 8x2 + 100x
Z góry dziękuję
11 gru 21:58
yht:
mam wrażenie że ta funkcja określa jakieś pole
jeśli tak jest, to dziedziną jest zbiór rozwiązań nierówności −8x2+100x ≥ 0 (bo pole może być
≥0, zaś nie może być ujemne)
11 gru 22:00
Metis: Może chodzi o współczynnik stojący przy x2 który nie może być zerowy, jeśli mowa o funkcji
kwadratowej.
11 gru 22:01
Ania97: Tak, chodzi o pole
Właśnie odpowiedź to dziedzina =(0;10) nie rozumiem
11 gru 22:04
yht:
mam inną dziedzinę = (0;1212) − a może podaj treść zadania ?
11 gru 22:09
Ania97: Dziękuję że ktoś odpisał

Z prostokatnego arkusza tektury o wymiarach 20 cm x 30 cm wycięto w rogach kwadraty o boku
dlugosci x cm. Następnie po zgięciu powstatych brzegow zbudowano prostopadłościenne(otwarte)
pudełko, jak na rysunku poniżej (czyli po prostu prostokąt który nie ma kwadratowych rogów bo
są wycięte chyba każdy będzie wiedział emotka )
a) wyznacz wzór funkcji opisujacej pole powierzchni bocznej tego pudełka w zależności od
długości boku wyciętego kwadratu, podaj dziedzinę tej funkcji. b) Dla jakiej długości x
pole powierzchni bocznej pudełka jest największe? wyznacz to pole.
Mógłby ktoś mi wytłumaczyć krok po kroku w sumie tylko podpunkt a) (nie rozumiem o co chodzi z
dziedziną funkcji)
11 gru 22:28
Metis: Trzeba było podać treść od razu
11 gru 22:31
yht:
wzór masz ok
co do dziedziny, musisz określić 3 warunki
Pole musi być ≥0 (pisałem) − stąd masz x∊(0,1212)
krawędź pudełka długości 30−2x musi być dodatnia czyli 30−2x>0, stąd masz x<15
druga krawędź pudełka długości 20−2x musi być dodatnia czyli 20−2x>0 stąd x<10
wycięte kwadraty muszą mieć bok dodatniej długości stąd x>0
określając dziedzinę, wszystkie wymienione wyżej warunki muszą być spełnione jednocześnie
więc robisz część wspólną
x∊(0,1212), x<15, x<10 oraz x>0
częścią wspólną jest x∊(0,10) i taka jest dziedzina funkcji
11 gru 22:38
Ania97: Dziękuję bardzo
12 gru 06:49