Ekstrema lokalne
Młody: Wyznacz przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne funkcji
Pomoże ktoś?
Wiem że musze wyznaczyc dziedzine D:R/{2}
| | e2x+1*(x−3) | |
i pochodną wyszło mi f'(x)= |
| |
| | (x−2)2 | |
Powie ktoś co dalej zrobic?
11 gru 21:41
Jerzy:
| | e2x+1(2x − 3) | |
Pochodna: f'(x) = |
| |
| | (x−2)2 | |
| | 3 | |
Dla: x < |
| f'(x) < 0 i funkcja maleje. |
| | 2 | |
| | 3 | |
Dla: x > |
| f'(x) > 0 i funkcja rośnie |
| | 2 | |
| | 3 | |
Dla x = |
| f'(x) = o i funkcja osiąga minimum lokalne. |
| | 2 | |
12 gru 06:12
Młody: Jerzy mógłbyś to bardziej rozpisać,bo nie wiem dlaczego w pochodnej (2x−3)
i to przyrównanie f'(x) do zera bo tego też nie wiem co z ta wartością "e"?
maksimum lokalne nie istnieje?
12 gru 10:27
Jerzy:
(e2x+1)' = 2*e2x+1 , bo to funkcja złożona.
f'(x) = 0 tylko wtedy , gdy: 2x − 3 = 0 , bo e w potędze jest stale dodatnie.
12 gru 10:32
Młody: | | f'(x)*g(x)−f(x)*g'(x) | |
ja liczyłem pochodna z tego wzory = |
| gdzie w podreczniku |
| | g(x)2 | |
bylo napisane że (e
x)'=e
x czyli, że ten wzór jest zły gdy w wykładniku jest suma z x?
12 gru 13:09
Jerzy:
Już Ci napisałem ...e2x+1 to funkcja złożona.
(ef(x))' = ef(x)*f'(x)
12 gru 13:11
Młody: Dzieki
12 gru 13:52