Prawda czy fałsz
bastien: Janek włożył do szuflady 10 długopisów, w tym dwa czerwone. Po kilku dniach Janek wyjął losowo
dwa długopisy i włożył je do plecaka. Następnie losowo wyjął jeden długopis.
A. Prawdopodobieństwo, że wyjął za drugim razem długopis czerwony wynosi 1:6
B. Prawdopodobieństwo, że nie wyjął za drugim razem długopisu czerwonego wynosi 4:5
C. Prawdopodobieństwo wyjęcia 2 długopisów czerwonych za pierwszym razem wynosi 2:45
11 gru 21:37
Mila:
8N, 2C
| | 28 | |
P(NN)= |
| wybrano dwa długopisy innego koloru niż czerwony |
| | 45 | |
| | 1 | |
P(CC)= |
| wybrano dwa długopisy czerwone |
| | 45 | |
A− za drugim razem długopis czerwony
| | 1 | | 1 | | 16 | | 1 | | 9 | | 1 | |
P(A)=P(CC)*1+P(CN)* |
| = |
| + |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | 45 | | 45 | | 2 | | 45 | | 5 | |
B−nie wyjął za drugim razem długopisu czerwonego
| | 28 | | 16 | | 1 | | 36 | | 4 | |
P(B)= |
| *1+ |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 45 | | 45 | | 2 | | 45 | | 5 | |
C− wyjęto 2 długopisy czerwone za pierwszym razem
11 gru 22:41
bastien: A jak obliczyć P (NN) i P (CC)?
11 gru 23:00
Mila:
I sposób
Nie uwzględniam kolejności
II sposób , uwzględniam kolejność
|Ω|=10*9
III sposób drzewko
11 gru 23:06
bastien: A jeszcze P (CN)?
11 gru 23:13
Mila:
P(CN)=1−[P(NN)+P(CC)]
11 gru 23:18